Un dinte spart nu este pierdut definitiv

Fracturile dentare sunt o categorie de traumatisme ale cavitatii orale. Majoritatea acestora se produc la dintii maxilari superiori, factorul determinant fiind reprezentat de aplicarea asupra unui dinte sau asupra mai multor dinti a unei forte suficient de puternice incat sa produca fisurarea sau chiar fracturarea lor.

Linia de fractura poate afecta dintele doar superficial (smaltul) sau profund (smalt, dentina, uneori chiar si pulpa dentara-nervul). De asemenea, fractura se poate localiza numai la nivelul coroanei dentare (caz in care, de cele mai multe ori, dintele se poate reconstitui) sau atat la nivelul coroanei, cat si a radacinii dentare (in acest caz dintele respectiv are indicatie de extractie, urmat de tratament protetic).

Pentru a evita fisuri sau fracturi ale dintilor, medicul stomatolog va recomanda:

  1.  sa evitati muscarea sau spargerea cu dintii a nucilor, migdalelor, seminte in exces, precum si deschiderea capacelor sticlelor cu dintii;
  2.  sa folositi o gutiera de protectie in cazul in care practicati sporturi de contact;
  3.  sa fiti mereu atenti in momentele cand copiii sunt la joaca, deoarece atunci sunt cele mai intalnite situatii in care acestia isi lovesc dintii. Daca dintii superiori sunt proeminenti, pentru a scadea riscul fracturilor prin lovire, faceti o vizita medicului ortodont;

In cazul unei fracturi dentare, este recomandat sa faceti de urgenta o vizita medicului stomatolog, deoarece el stie cel mai bine cum sa trateze un astfel de incident.

 

© Spring Dental