Când dinţii sunt foarte distruşi sau s-au fracturat în urma unui traumatism sau prezintă procese patologice incurabile (chisturi, resorbţii osoase mari în jurul rădăcinii) sau sunt foarte mobili, trebuie îndepărtaţi. Decizia de extracţie se ia doar după ce s-au epuizat alte metode de tratament.

Extracţia dentară chirurgicală este o metodă terapeutică ce constă în îndepărtarea din cavitatea orala a unui dinte care fie nu mai poate fi tratat prin manopere conservatoare (obturaţie radiculară sau coronară, aplicarea de microproteze etc.) sau acestea nu sunt indicate, fie prezenţa lui pe arcadă împiedică erupţia normală sau alinierea celorlalţi dinţi. Această manoperă este urmată de curăţarea locului în care s-a aflat dintele și aplicarea unui fir de sutură pentru 7-10 zile care va favoriza vindecarea, va reduce durerea și sângerarea.

Extracţia alveoloplastică este reprezentată de îndepărtarea dintelui și remodelarea moderată a osului maxilar sau mandibular rămas, necesară pentru a crea un loc favorabil pentru o lucrare protetică fixă sau mobilă.