Disjunctorul este dispozitivul care are efectul ortopedic de a produce dilatarea maxilarului, consecințele fiind obținerea unui spațiu crescut pentru alinierea dinților și îmbunătățirea contactelor interdentare.

Splintul ocluzal este un dispozitiv foarte simplu, cu un efect complex în diagnostic și tratament. Este o construcție din material acrilic, care se interpune între cele două arcade și al cărui rol este de a elimina toate contactele dentare traumatice care produc dureri, tocirea dinților etc.

Aparatul ortodontic funcțional poate fi un aparat prefabricat numit „trainer”, din silicon, care corectează obiceiurile vicioase pe care mulţi copii sau adulţi le au: sugerea degetului, muşcarea buzelor, respiraţia pe gură, interpunerea limbii intre dinţii celor două arcade etc. Se poartă noaptea şi parţial în timpul liber.

Aparatul ortodontic fix este o construcţie ortodontică fixată pe dinţi prin cimentare sau lipire.

Bracketurile (micile piese care se lipesc pe dinţi) pot fi din metal, ceramică sau din cristale transparente naturale sau sintetice. Acestea sunt unite printr-un arc de sârma, care se prinde de bracketuri cu legături de sârmă sau cu module de cauciuc colorate, argintii (asemănătoare metalului) sau transparente.