Aparat ortodontic mobil
Este o construcţie ortodontică din plastic (acrilat) şi elemente de sârmă care se prinde pe dinţi prin „agăţare”. Se scoate în timpul meselor. Trebuie purtat cel puţin 16 ore din 24.

Aparat ortodontic funcţional
Poate fi o construcţie ortodontică numită „activator”, din plastic (acrilat) şi elemente de sârmă care nu se prinde deloc de dinţi. El stă în gură doar prin strângerea dinţilor. Se poartă noaptea şi parţial în timpul liber.

Poate fi o construcţie ortodontică numita „twin-blocks”, formată din două aparate mobile, unul superior şi unul inferior, care vin în contact unul cu celălalt corectând poziţia celor două maxilare. Se poartă tot timpul, cu excepţia igienei orale.

Poate fi un aparat ortodontic prefabricat numit „trainer”, din silicon, care corectează obiceiurile vicioase pe care mulţi copii sau adulţi le au: sugerea degetului, muşcarea buzelor, respiraţia pe gură, interpunerea limbii intre dinţii celor două arcade etc. Se poartă noaptea şi parţial în timpul liber.

Aparat ortodontic fix
Este o construcţie ortodontică fixată pe dinţi prin cimentare sau lipire.

Bracketurile (micile piese care se lipesc pe dinţi) pot fi din metal, ceramică sau din cristale transparente naturale sau sintetice. Acestea sunt unite printr-un arc de sârma, care se prinde de bracketuri cu legături de sârmă sau cu module de cauciuc colorate, argintii (asemănătoare metalului) sau transparente.