Respirația și cum poate afecta dezvoltarea maxilarelor

A venit toamna, “zâna melopeelor, spaima florilor și doamna…” afecțiunilor respiratorii.

Reîntoarcerea în colectivitate a copiilor declanșează adesea o avalanșă de strănut, tuse, nas înfundat sau care curge fără oprire, sforăit în timpul somnului și menținerea gurii deschise, respirație neplacut mirositoare. Toate aceste neplăceri sunt provocate de virusuri, bacterii, substanțe alergene, iar medicii specialiști ORL sau alergolologie le pot trata. Însă toate aceste afecțiuni sunt amplificate și la rândul lor favorizează COMPRESIA DE MAXILAR și/sau RETROGNAȚIA MANDIBULARĂ.

Ce este COMPRESIA DE MAXILAR?

Copilul care nu poate respira pe nas respiră, inevitabil, cu gura deschisa. Coloana de aer care pătrunde prin gură ia contact cu bolta palatină, căreia îi modifică forma. Aceasta devine adâncă si îngustă. Fosele nazale, care sunt imediat deasupra boltii palatine, se îngustează de asemenea, respirația pe nas devenind aproape imposibilă.

În situații avansate, copilul se găsește în “lipsă de aer”. Obosește repede, nu se odihnește bine noaptea, nu mestecă corect (pentru că mestecatul alimentelor presupune menținerea închisă a gurii). Compensator, mandibula coboară și se deplasează posterior, încercând să gasească  o poziție mai ușoară pentru respirație. Rezultatul este RETROGNAȚIA MANDIBULARĂ, care aduce neplăceri suplimentare: îngustarea pasajului aerian, care poate conduce la o insuficiență cronică de  oxigenare a țesuturilor întregului organism și alungirea feței, care poate crea tulburări estetice.

Tratamentul ORL eliberează nasul și faringele de secreții sau polipi, iar tratamentul ortodontic, început imediat după primul, asigură lărgirea bolții palatine și a foselor nazale, prevenirea sau reducerea modificărilor de creștere a mandibulei, și, nu în ultimul rând, un zâmbet plăcut încadrat pe o figură armonioasă.

Puteți afla care sunt mijloacele de tratament ortodontic la o întalnire cu noi.

 

dr. Roxana Ştefănescu
medic specialist ortodonţie şi ortopedie dento-facială