București, sector 4, Str. Calea Văcărești nr. 274 0721-931251 office@springdental.ro

Protejarea articulațiilor temporo-mandibulare prin nivelarea planului ocluzal cu aliniatori transparenți

Articulațiile temporo-mandibulare (ATM) joacă un rol important în funcționarea sistemului masticator. Deseori, disfuncțiile temporo-mandibulare pot fi legate de înghesuirea dentară sau ocluzia incorectă, care modifică planul ocluzal. În această privință, aliniatorii transparenți sunt un instrument din ce în ce mai folosit în protejarea și îmbunătățirea stării de sănătate a articulațiilor temporo-mandibulare, oferind o soluție eficientă, simplă și rapidă pentru nivelarea planului ocluzal.

Planul ocluzal reprezintă suprafața imaginară pe care o ating în același timp dinții unei arcade. Acesta trebuie sa fie drept sau aproape drept. Înghesuirea dentară, angrenajele incorecte dintre dinți sau maxilare pot aduce alterări importante planului ocluzal, care, ulterior generează dezechilibru la nivelul articulațiilor temporo-mandibulare, conducând la dureri localizate în zona maxilarului, zgomote articulare și chiar migrene.

Aliniatorii transparenți sunt confecționați dintr-un material termoplastic transparent, care se mulează perfect pe dinții pacientului și permit schimbarea treptată a poziției dinților acționând cu blândețe, reducând astfel stresul asupra articulațiilor temporo-mandibulare.

Exista o serie de avantaje in folosirea aliniatorilor pentru protejarea articulațiilor temporo-mandibulare:

  • Discreție și confort: de obicei pacienții cu afecțiuni de ATM sunt adulți, care preferă o soluție cât mai „invizibila“ de tratament. În plus, putând fi îndepărtați pentru a mânca, se poate menține o igienă orală corespunzătoare și eficiență masticatorie pe toată durata tratamentului ortodontic.
  • Rapiditate: comparativ cu tratamentele tradiționale,  aliniatorii transparenți pot oferi rezultatele dorite într-un interval de timp mai scurt
  • Personalizare: fiecare set de aliniatori transparenți este creat în funcție de particularitățile anatomice ale pacientului, asigurând astfel o abordare personalizată în corectarea problemelor ocluzale.

Stabilizarea și refacerea articulațiilor temporo-mandibulare prin nivelarea planului ocluzal cu aliniatori transparenți reprezintă o soluție modernă și eficientă de îmbunătățire a calității vieții pacienților care suferă de disfuncție temporo-mandibulara. Cu avantaje precum discreție, confort și rapiditate, această abordare nu numai că îmbunătățește estetica, dar contribuie și la sănătatea generală a sistemului masticator și nu numai. Consultarea unui specialist în ortodonție poate oferi informații detaliate fiecărui pacient interesat să beneficieze de această tehnologie inovatoare.