București, sector 4, Str. Calea Văcărești nr. 274 0721-931251 office@springdental.ro

Pierderea unui dinte – ce implicatii are, ce tratament putem face?

Din motive variate, puteti ajunge uneori in situatia de a afla de la medicul dentist ca un dinte al dvs nu mai poate fi recuperat prin tratament si trebuie sa fie indepartat. In special la varste tinere, se poate ajunge aici fara macar ca dintele respectiv sa provoace prea multe neplaceri anterior – nu doare sau doare putin – fiind prezenta insa o carie voluminoasa.

Decizia de extractie se ia cand alte metode de tratament nu au avut succes sau cand tratamentul a fost inceput mult prea tarziu si distructia dintelui este deja ireparabila.

O data cu pierderea unui dinte apar o serie de modificari in cavitatea bucala, atat la nivel local, cat si la distanta de locul extractiei:

– portiunea osului maxilar (creasta alveolara) in care dintele a fost implantat se micsoreaza (se resoarbe) intr-un ritm mai rapid intr-o prima faza (primele cateva luni), apoi mai lent, dar continuu, osul devenind din ce in ce mai ingust;

– dintii vecini se inclina inspre spatiul ramas liber, iar dintele antagonist, nemaiavand suport, se deplaseaza pe verticala. Sanatatea acestor dinti are de suferit, fiind afectat in special tesutul de sustinere (ligamentele fine care mentin dintele in os). Se poate ajunge astfel la pierderea altor dinti din cauza extractiei unuia singur;

– ocluzia (muscatura) se modifica o data cu miscarile dintilor din apropierea bresei edentate, putandu-se ajunge la blocaje, la suprasolicitari ale altor dinti, la pozitii defectuoase ale maxilarelor.

Pentru a evita aceste complicatii, o extractie este indicat a fi urmata in cel mai scurt timp de un tratament de substitutie a dintelui lipsa:

­- inchiderea ortodontica a spatiului, cu ajutorul unui aparat ortodontic partial (limitat la cativa dinti) sau care sa cuprinda toti dintii;

– inserarea unui implant, acoperit de o coroana care inlocuiesc dintele pierdut; acest tratament nu implica si dintii vecini;

– realizarea unei lucrari inserata pe dintii vecini, care vor trebui sa fie slefuiti in acest scop.

Planul de tratament se stabileste si se pune in aplicare de o echipa formata din medic dentist, medic ortodont, medic implantolog.

 

© Spring Dental