Pierderea molarului 1 inferior – complicatii si tratament

Despre molarul de 6 ani

Molarul 1, numit si molarul „de 6 ani” este un dinte supus unor riscuri mari. Pentru ca este ascuns in spatele dintilor de lapte si apoi a celor permanenti, el cade deseori victima igienei orale necorespunzatoare si devine astfel vulnerabil in fata cariilor. De asemenea, date fiind particularitatile in ceea ce priveste perioada de mineralizare a coroanei lui (in jurul nasterii), el poate prezenta o structura deficitara a smaltului, acest aspect contribuind suplimentar la vulnerabilitatea sa. Indiferent de varsta, molarul 1 inferior poate ajunge sa fie atat de distrus incat cea mai eficienta solutie este extractia.. Se recurge la extractie cand oricare alte metode de tratament au esuat. Molarul 1 inferior este adesea cei mai voluminos dintede pe arcade, distrugerea sau absenta lui avand efecte negative semnificative asupra echilibrului ambelor arcade dentare.

Complicatii

Niciodata nu trebuie ignorata zona ramasa dupa extractia molarului 1 inferior. Daca nu se aplica imediat metode de tratament precum implantul dentar sau aparatul ortodontic, regiunea de unde lipseste dintele poate suferi modificari importante ce pot afecta sanatatea dentara generala. O astfel de modificare, care apare frecvent, este migrarea prin deplasarea inainte si inclinarea molarului urmator, molarul 2 inferior. Contactele dentare sunt perturbate, producand un adevarat haos la nivelul regiunii si la distanta. Deoarece fortele care se exercita asupra dintelui inclinat nu mai sunt fiziologice, implantarea acestuia este afectata, radacinile sunt inconjurate de os redus ca volum si de calitate mai slaba. Se poate ajunge astfel ca din cauza pierderii unui dinte, sa se mai piarda unul.

Tratamentul complicatiilor

Tratamentul consta in redresarea ortodontica a dintelui migrat si se adreseaza de obicei adultilor, pentru ca schimbarile mentionate se intampla intr-o perioada de mai multi ani. Tratamentul se poate face cu aparat ortodontic fix, cu actiune localizata la nivelul zonei respective sau pe ambele arcade dentare, atunci cand afectarea ocluziei este importanta. In urma tratamentului ortodontic spatiul lasat liber de molarul absent dispare, iar molarul 2 vine si ia locul molarului 1, urmand ca molarul 3 (de minte), sa ia locul molarului 2.

Specialistii SpringDental sunt pregatiti sa iti ofere cele mai eficiente solutii pentru salvarea zambetului tau, indiferent de varsta sau afectiune cu care te confrunti. Nu ezita sa ne contactezi.