Molarul de minte – „înțelepciune” sau chin?

Măselele de minte sunt ultimii dinți care apar în gură în perioada adolescenței târzii sau la „vârsta înțelepciunii”, de unde le vine și numele. Doar câțiva dintre noi au norocul de a nu experimenta neplăcerile cauzate de erupția acestor dinți. De foarte multe ori aceștia nu au loc să apară la nivelul maxilarului, rămânând în os sau sub gingie, parțial sau complet îngropați (incluși).

De ce trebuie îndepărtați molarii de minte îngropați?

Gingia din dreptul unui molar inclus foarte frecvent se inflamează și chiar se infectează. Acest lucru poate cauza dureri severe, umflare, rigiditatea maxilarului, o stare generală proastă. Un dinte inclus poate fi afectat de carie chiar dacă acesta nu este vizibil în gură. Acest lucru poate provoca de asemenea durere. Poziția de multe ori anormală a molarului de minte (înclinat, orizontal, prea aproape de dintele vecin) poate influența în mod negativ ceilalti dinți, aflați chiar la distanță mai mare.

Dacă molarul de minte v-a dat probleme în loc de „înțelepciune” probabil vi s-a recomandat îndepărtarea acestuia. Dacă nu v-a creat probleme nu așteptați ca acestea să apară, ci mergeți la un control la medicul dentist care vă poate sfătui ce sa faceți cu acest dinte. Dacă așteptați până când molarul de minte vă cauzează probleme, atunci va trebui să fie tratată mai întâi infecția și îndepărtată durerea și abia apoi eliminat acest dinte.

La ce trebuie să vă așteptați după îndepărtarea molarilor de minte incluși?

Eliminarea unui dinte al „înțelepciunii” îngropat în os nu este o extracție simplă. Este o mică operație. Aceasta constă în realizarea unei tăieturi la nivelul gingiei, îndepărtarea unei porțiuni de os pentru a permite extracția dintelui și sutura gingiei la final. Ca și în orice altă operație trebuie să vă așteptați la unele dureri după aceea. Obrazul va fi, probabil, umflat pentru câteva zile. Puteți avea, de asemenea, greutate la deschiderea gurii, dificultăți la înghițire. Uneori, vor exista unele sângerări și pot apărea vânătăi pe obraz. Acestea sunt doar modul organismului de a proteja gingia de prea multă mișcare și de a realiza vindecarea. Aceste neplăceri nu trebuie însa să vă îngrijoreze. Ele vor dispărea în aproximativ o săptămână, iar dacă respectați indicațiile medicului vor fi ușor de suportat.

Un consult la medicul dentist vă poate spune totul despre măselele dumneavoastră de minte și dacă acestea trebuie îndepărtate, îndepărtați-le înainte de a vă crea probleme.

 

© Spring Dental