București, sector 4, Str. Calea Văcărești nr. 274 0721-931251 office@springdental.ro

Fizica și aparatul masticator – sau de ce este necesar un plan de tratament complet

Totul în jurul nostru este guvernat de legile fizicii. Nimeni și nimic nu poate să li se sustragă. Din timpurile cele mai vechi, oamenii care au înțeles că forțele pot lucra pentru sau împotriva lor, au folosit pârghiile pentru a-i ajuta.

La fel se întâmplă și atunci când ne folosim dinții pentru a mesteca hrana. Dacă folosim eficient forțele transmise de mușchi, tot sistemul masticator rămâne intact și funcțional. Dacă forțele se transmit inadecvat, diferite structuri sunt afectate.

Păstrarea integrității aparatului masticator este asigurată de funcționarea unei pârghii cu sprijinul la nivelul articulațiilor temporomandibulare, forța fiind produsă de mușchii masticatori, care pun în mișcare mandibula, iar forța rezistentă este la nivelul dinților. Atunci când orice mic element perturbă acest mod de funcționare, punctul de sprijin al pârghiei se mută de la nivelul articulațiilor la nivelul unui dinte. În această situație, forța activă este cea a mușchilor masticatori, iar forța reactivă „lovește” în unul sau mai mulți dinți, producându-le leziuni.

Având aceste noțiuni de fizică în minte, putem identifica elementele care produc traume și care pot compromite rezultatul unui tratament stomatologic:

  • O plombă sau o lucrare protetică „înaltă”, incorect adaptată,
  • Prezența molarilor de minte, care rareori sunt la același nivel cu ceilalți dinți,
  • Dinții care au migrat din cauza lipsei altor dinți vecini sau antagoniști,
  • Dinții înghesuiți sau incorect aliniați.

Ne putem explica astfel de ce plombele de pe unii dinți „tot cad”, de ce lucrările protetice se sparg sau se decimentează, de ce dinți care au fost tratați și poate retratați dor în continuare, de ce unii dinți devin mobili și chiar se pierd, alții doar se abrazează,. Doar având aceste noțiuni de fizică în minte putem  planifica un tratament stomatologic complet, adresându-ne întregului sistem, nu doar „dintelui care doare, este strâmb, se mișcă, a căzut etc”. Urmând un astfel de plan stomatologic, tratamentul pacientului este mai eficient și are mai multe șanse ca rezultatul să dureze o perioadă îndelungată.