București, sector 4, Str. Calea Văcărești nr. 274 0721-931251 office@springdental.ro

Costul tratamentului stomatologic – cum ne asigurăm că este o investiție, nu o cheltuială

Dacă cu multe din specialitățile medicinei nu ne întâlnim niciodată în viață (din fericire), vizitele în cabinetul stomatologic nu pot fi evitate. Programați-vă două întâlniri pe an cu medicul stomatolog, chiar dacă nu vă deranjează nimic. Știm din experiență că micile probleme (sângerări gingivale inconstante, durere dentară slabă la alimente dulci sau reci, un dinte ciobit etc.) trec neobservate sau tolerate de pacienți, însa la consultația stomatologică se identifică aceste semne și cauzele lor și se poate interveni pentru a le îndepărta. Un simplu detartraj, o fluorizare, tratarea unei carii superficiale, vă pot scuti de probleme dentare diverse și complicate. După cum se spune, este mai ușor sa previi decât să tratezi: mai puțin timp consumat, mai puțină suferința, mai puțini bani cheltuiți!

Pe de altă parte, dacă problemele dvs. nu sunt sau nu mai sunt atât de mici, si ori le-ați ignorat, ori le-ați tolerat până acum, cel mai bine este să faceți investigații complete la indicația medicului stomatolog (radiografii, fotografii, CT, înregistrarea relațiilor de ocluzie etc.) pentru a fi diagnosticați corect, chiar dacă „adevărul doare” – la sensul figurat, în primele faze. Planul de tratament trebuie să se bazeze pe diagnosticul complet și trebuie să cuprindă arcadele dentare în totalitate, spațiile edentate, din care au fost extrași dinți în trecut, sănătatea gingiilor și a tuturor țesuturilor și organelor care funcționează în și în jurul gurii. Toate structurile de la acest nivel au legătură una cu cealaltă, funcția perturbata a uneia atrage după sine disfuncționalitatea altora. De aceea este ineficient să tratăm doar dinții din față, sau doar dinții de sus, sau doar partea dreaptă sau doar partea stângă. Echilibrul nu se poate obține pe fragmente.

În multe situații medicul stomatolog se supune unor îngrădiri de ordin economic din partea pacienților, acceptând efectuarea unor tratamente incomplete, în încercarea de a face economie.

De exemplu, efectuarea unei lucrări protetice, care să cuprindă doar o parte a unei arcade, după cum solicită pacientul, fără a lua în considerare nevoia de tratament în alte zone, implică, bineînțeles, un cost mai mic decât tratamentul complet. Dar lucrarea în cauză se poate deteriora într-o perioada mai scurtă de timp, în plus celelalte zone, netratate, se vor degrada în continuare și la un moment dat toate vor necesita tratament și re-tratament. Costul total va fi mai mare decât  ar fi fost costul tratamentului la momentul începerii acestuia cu lucrarea incompletă, iar „economia” inițială se dovedește că nu a fost reală.

În concluzie, pentru a păstra la nivel minim cheltuielile cu tratamentele stomatologice, asigurați-vă că:

  • Vă prezentați cu regularitate la controlul stomatologic;
  • Efectuați investigațiile pe care medicul stomatolog le consideră necesare;
  • Discutați planul de tratament complet cu medicul stomatolog, pentru a-l înțelege și accepta.

Astfel veți obține un tratament stabil timp îndelungat, iar suma cheltuită devine o investiție în sănătatea dvs., confort și stare de bine.

O lucrare protetică în partea stângă superior, neechilibrată, a declanșat abraziunea tuturor dinților
Reabilitarea completă este singura care poate restabili echilibrul