București, sector 4, Str. Calea Văcărești nr. 274 0721-931251 office@springdental.ro

Caria de biberon – ce este, cum o putem preveni, cum o tratăm?

Nu ne putem imagina un sugar care să nu fie hrănit cu biberonul, atunci când laptele matern nu mai este suficient. De asemenea, el este hrănit la intervale regulate, în timpul zilei şi în timpul nopţii. Însă, după varsta de aproximativ un an, hrana nu mai trebuie administrată în timpul nopţii. La această vârstă copilul a crescut suficient cât să poată petrece noaptea fără a mai fi hrănit. De asemenea, el are deja câţiva dinţi care se pot îmbolnăvi dacă nu li se acordă atenţie.

Caria de biberon afectează cel mai frecvent dinţii de sus din partea din faţă. Pe ei apar iniţial pete albe cretoase, apoi maronii, ulterior apărând o cavitate. Dinţii de lapte au un volum mic, iar caria evoluează repede. Într-un timp scurt aceştia se pot fractura, dinţii căpătând aspect de resturi. De asemenea, pot apărea abcese, din cauza îmbolnăvirii pulpei (nervului). Cauza cariei de biberon este stagnarea laptelui sau a altor lichide îndulcite în gură pe timpul nopţii.

Cum putem preveni apariţia cariei de biberon?

Dezobişnuirea copilului de a mai fi hrănit noaptea în jurul vârstei de un an. După masa de seară, care poate fi mai consistentă, trebuie făcut periajul dinţilor, urmând ca peste noapte să se administreze doar apă, dacă este necesar.

Cum tratăm caria de biberon?

Din cauza vârstei mici a pacienţilor cu o astfel de afecţiune, tratamentul poate fi o provocare. De obicei se tratează urgenţele, adică apariţia abceselor. Dificultatea tratamentului vine din faptul că vârsta mică a copilului nu permite o bună colaborare cu acesta. Altfel, tratamentul nu este deloc dureros. În lipsa tratamentului, infecţiile dinţilor de lapte (exteriorizate prin abcese) pot produce defecte de structură dinţilor permanenţi. Aceştia vor avea pe suprafaţa lor pete şi o sensibilitate mai mare la carie.

© Spring Dental