După cum le spune numele, molarii de 6 ani sunt dinţi permanenţi care apar în gură în jurul acestei vârste. Ei erup în spatele dinţilor prezenţi, fără ca vreun dinte de lapte sa se mişte şi “sa cadă” pentru a face loc acestor noi dinţi. De aceea, de multe ori prezenţa lor în gură trece neobservată de copii sau părinţi. Astfel, ei pot fi “neglijaţi”, periajul dinţilor neimplicându-i, fiind astfel mai expuşi cariei.

Ce este sigilarea?

Sigilarea constă în aplicarea pe suprafaţa acestor dinţi, care are un relief cu şanţuri şi fosete (“munţi si văi”), a unei paste fluide care “umple” depresiunile, nivelând relieful. Pe suprafaţa netedă şi plană care rezultă resturile de mâncare sunt reţinute mai greu, iar curăţarea se face mult mai eficient. În plus, materialul folosit eliberează fluor, un element esenţial pentru protecţia smalţului impotriva cariei dentare. Studiile au dovedit ca dinţii sigilaţi sunt mai rezistenţi la carie chiar şi după ce sigilarea se pierde de pe suprafaţa lor.

Cum facem sigilarea?

Dinţii implicaţi sunt curaţaţi cu  o pastă uşor abrazivă, pentru a îndepărta reziduurile din şanţuri şi fosete. Apoi suprafaţa se pregăteste cu un gel special şi se aplică materialul de sigilat. Toată manopera se realizează rapid şi complet nedureros. Copilul nu are restricţii legate de alimentaţie după aceea. Pentru bucuria micilor pacienţi, materialele de sigilat sunt albe (la culoarea dintelui) dar şi colorate. Ca proprietăţi sunt asemănătoare, cele colorate însă sunt mai uşor acceptate de copii şi, în plus, pot fi mai uşor supravegheate de către părinţi, eventuala lor dispariţie fiind uşor vizibilă.

© Spring Dental