Zâmbiţi! Priviţi-vă dinţii în oglindă. Dacă sunt înghesuiţi, la nivele diferite, cu spaţii între ei, abrazaţi, prea vizibili sau din contra, se văd prea puţin, se vede prea multă gingie… este cazul să faceţi un control ortodontic. De asemenea, dacă sunete şi mişcări neobişnuite sau diferite dureri apar atunci când mestecaţi sau deschideţi larg gura, sunt semne că articulaţiile mandibulei sunt în suferinţă. Vă vom oferi soluţii personalizate de tratament, folosind aparate ortodontice fixe sau aliniatori transparenti, dispozitive si interventii chirurgicale ajutatoare tratamentului ortodontic, orice vârstă aţi avea.
Zâmbiţi din nou. Priviţi-vă dinţii în oglindă. Aţi luat decizia corectă.
Găsiţi mai jos informaţii despre beneficiile tratamentului ortodontic şi vă stăm întotdeauna la dispoziţie pentru a vă răspunde la orice întrebare.
Ortodonţie şi ortopedie dento-facială
Când observaţi că dinţii dumneavoastră (sau ai copilului dumneavoastră) sunt:
- înghesuiţi sau foarte distantaţi;
- dinţii de sus sunt înclinaţi mult în afară, nelăsând buzele să se apropie una de cealaltă;
- când unul sau mai mulţi dinţi din partea de jos oclud în faţa dinţilor din partea de sus;
- când dinţii din faţă de sus nu îi ating pe cei de jos, atunci când dinţii sunt strânşi;
- când dinţii de sus îi acoperă aproape în întregime pe cei de jos, atunci când sunt strânşi;
- când apar asimetrii (partea dreaptă nu seamănă cu partea stangă);
- când sesizați dureri ale articulațiilor temporo-mandibulare.
Ca să puteţi observa aceste modificări, dinţii trebuie ţinuti strânşi, dându-se uşor buzele la o parte. După consultul ortodontic vi se va spune dacă este sau nu nevoie de tratament ortodontic şi în ce constă acesta.
Dinţii înghesuiţi sunt greu de curăţat. Aceasta va duce la apariţia cariilor, la îmbolnăviri ale gingiilor şi în cazuri grave chiar la pierderea prematură a dinţilor.
O altă problemă ortodontică şi anume ocluzia anormală (felul în care dinţii muşcă unii pe ceilalţi) poate contribui la o abraziune (tocire) în exces a dinţilor, masticaţie ineficientă, forţă excesivă pe gingia şi pe osul din jurul dintelui malpoziţionat. Tratamentul ortodontic poate fi mai uşor de suportat şi mai ieftin decât toate celelalte viitoare tratamente.
Nu în ultimul rând, un zâmbet frumos este poate cel mai mare beneficiu al ortodonţiei, pentru că redă încrederea în sine.
Disjunctorul este dispozitivul care are efectul ortopedic de a produce dilatarea maxilarului, consecințele fiind obținerea unui spațiu crescut pentru alinierea dinților și îmbunătățirea contactelor interdentare.
Splintul ocluzal este un dispozitiv foarte simplu, cu un efect complex în diagnostic și tratament. Este o construcție din material acrilic, care se interpune între cele două arcade și al cărui rol este de a elimina toate contactele dentare traumatice care produc dureri, tocirea dinților etc.
Aparatul ortodontic funcțional poate fi un aparat prefabricat numit „trainer”, din silicon, care corectează obiceiurile vicioase pe care mulţi copii sau adulţi le au: sugerea degetului, muşcarea buzelor, respiraţia pe gură, interpunerea limbii intre dinţii celor două arcade etc. Se poartă noaptea şi parţial în timpul liber.
Aparatul ortodontic fix este o construcţie ortodontică fixată pe dinţi prin cimentare sau lipire.
Bracketurile (micile piese care se lipesc pe dinţi) pot fi din metal, ceramică sau din cristale transparente naturale sau sintetice. Acestea sunt unite printr-un arc de sârma, care se prinde de bracketuri cu legături de sârmă sau cu module de cauciuc colorate, argintii (asemănătoare metalului) sau transparente.