Mulţi părinţi observă că dinţii copiilor lor sunt uneori prea distanţaţi sau prea înghesuiţi, că sunt rotaţi în pozitii nefireşti, că dinţii de lapte coexistă cu dinţii permanenţi nou apăruţi „luptându-se” pentru acelaşi loc. Alteori, între cele două maxilare apar nepotriviri care duc la un aspect diferit al feţei: maxilarul de sus prea proeminent, cu dinţii superiori în permanenţă vizibili, neputând fi acoperiţi decât cu mare greutate de buza superioară sau dimpotrivă, bărbia foarte proeminentă, cu aspectul de „înfundare” a maxilarului.

Pentru toate aceste probleme de cele mai multe ori se găsesc soluţii. Una dintre soluţii poate fi aparatul ortodontic mobil. Acesta este o construcţie din plastic (acrilat), care se prinde de dinţi cu croşete („cârlige”) de sârmă. Aparatele mobile au de obicei şuruburi care le reglează dimensiunea.

Folosirea aparatelor ortodontice mobile este potrivită la vârste mai mici, când copiii au şi dinţi de lapte şi dinţi permanenţi (dentiţie mixtă). Acţiunea lor principală este de a „ajuta” maxilarele să crească, pentru că de obicei poziţia anormală a dinţilor este dată de anormalitatea maxilarelor. Aceasta este o acţiune ortopedică, adică asupra oaselor. Nu se poate realiza decât în perioada în care copilul este în creştere.

Purtarea aparatelor mobile nu provoacă nici un disconfort copilului. Adaptarea se face în câteva zile, iar copiii au capacitate mărită de adaptare la nou.

Tratamentul cu aparat ortodontic mobil necesită cooperare maximă din partea pacientului şi a părinţilor, pentru că purtarea necorespunzatoare a aparatului mobil atrage după sine insuccesul tratamentului.

Pentru diagnosticarea necesităţii aplicării unui aparat ortodontic mobil şi tratament vă puteţi adresa cabinetului nostru.

© Spring Dental