Chirurgia dento-alveolara este o specialitate a medicinei dentare care se ocupa de interventiile chirurgicale de mica amploare asupra dintilor si osului alveolar. Frecvent sunt efectuate operatii de eliminare a molarilor de minte, de pregătire a gurii pentru proteze, de reparare a problemelor existente la nivelul gingiilor și de efectuarea tratamentului canalelor radiculare cu infectii. Medicii dentisti specialisti in chirurgie dento-alveolara pot efectua, de asemenea, mai multe proceduri avansate care sunt necesare după traumatisme sau boli mai grave ale structurilor gurii.

Printre interventiile de chirurgie dento-alveolara se numara:

Extractia dentara este o metoda terapeutica chirurgicala ce consta in indepartarea din cavitatea orala a unui dinte care fie nu mai poate fi tratat prin manopere conservatoare (obturatie radiculara sau coronara, aplicarea de microproteze etc.) sau acestea nu sunt indicate, fie prezenta lui pe arcada impiedica eruptia normala sau alinierea celorlalti dinti.

Rezectia apicala este o metoda chirurgicala de indepartare a varfului radacinii unui dinte fiind urmata de obturatia de canal perfecta a acestuia. Ea este indicata in cazul dintilor ce prezinta procese infectioase la nivelul radacinii, dintilor care prezinta obstacole pe canal ce impiedica tratamentul corect al acestora, esecul tratamentului endodontic, dinti cu fracturi radiculare, etc.

Premolarizarea se realizeaza la nivelul molarilor inferiori si consta in indepartarea radacinii bolnave care nu mai poate fi tratata si pastrarea celei sanatoase.

Implantul dentar

Implantul dentar este o opțiune atunci cand s-a pierdut un dinte datorită unui accident sau infecție sau ca o alternativă la proteza. Implantul reprezintă înlocuitorul rădăcinii dintelui care este introdus chirurgical în osul maxilar și acționează pentru a stabiliza dintele artificial la care va fi atașat. Candidatii potriviti pentru implanturi dentare trebuie să aibă os suficient pentru acestea, nu trebuie să fie predispusi la infecții și trebuie să mențină o buna de igienă orală.

Extracţie

Când dinţii sunt foarte distruşi sau s-au fracturat în urma unui traumatism sau prezintă procese patologice incurabile (chisturi, resorbţii osoase mari în jurul rădăcinii) sau sunt foarte mobili, trebuie îndepărtaţi. Decizia de extracţie se ia doar după ce s-au epuizat alte metode de tratament. Extracţia dentară chirurgicală este o metodă terapeutică ce constă în îndepărtarea din cavitatea orala a unui dinte care fie nu mai poate fi tratat prin manopere conservatoare (obturaţie radiculară sau coronară, aplicarea de microproteze, etc.) sau acestea nu sunt indicate, fie prezenţa lui pe arcadă împiedică erupţia normală sau alinierea celorlalti dinţi. Această manoperă este urmată de curăţarea locului în care s-a aflat dintele și aplicarea unui fir de sutură pentru 7-10 zile care va favoriza vindecarea, va reduce durerea și sângerarea. Extracţia alveoloplastică este reprezentată de îndepărtarea dintelui și remodelarea moderată a osului maxilar sau mandibular rămas, necesară pentru a crea un loc favorabil pentru o lucrare protetică fixă sau mobilă.

Chiuretaj alveolar

Premolarizare

Când un dinte cu două rădăcini are o rădăcină bolnavă şi una sănătoasă, cea bolnavă se poate îndepărta, iar cealaltă se poate păstra şi trata, acoperindu-se cu o lucrare. Premolarizarea se realizează la nivelul molarilor inferiori şi constă in indepartarea rădăcinii bolnave care nu mai poate fi tratată, cu păstrarea rădăcinii sanatoase.

Decapuşonare molar de minte

Când erup măselele de minte (de obicei după 18-20 ani), de cele mai multe ori gingia din jurul lor se inflamează foarte tare şi este dureroasă. Acest lucru se întâmplă când dintele este acoperit de o fâşie de gingie şi în acest spaţiu se acumulează bacterii. Prin îndepărtarea gingiei care îl acoperă se lasă drum liber dintelui şi acesta poate fi şi curăţat mai bine.